Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları

Temiz Gazlı Söndürme Sistemlerinin Periyodik Test ve Bakımları

Kritik önem taşıyan cihaz ve eşyaların yangından korunmasında ve elektrik yangını tehlikelerinde temiz gazlı söndürme sistemleri günümüzde en yaygın başvurulan çözümlerden biridir. Yangını çok hızlı kontrol altına alabilen ve neredeyse hiç kalıntı bırakmayan bu sistemler, sudan zarar görebilecek cihazların bulunduğu ve insan barındıran hacimlerin yangından korunmasında ideal bir çözüm sunmaktadır.

Yangın söndürme sistemlerinin tesis edilmesi şüphesiz yangın anında oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesinin güvencesini vermektedir. Ancak bu sistemler zaman içerisinde çevresel faktörlere, kullanıma ya da bileşenlerin özelliklerine bağlı olarak güvenilirliklerini yitirebilmektedirler. Bu da yangın esnasında görevlerini yerine getiremeyebilecekleri anlamına gelmektedir.

Bu riski ortadan kaldırmak ve sistemlerin yangın anında planlandığı gibi çalışacaklarından emin olmak için periyodik test ve bakımların aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği binalarda söndürme sistemlerinin test ve bakımlarının gerçekleştirilmesini mülk sahipleri için zorunlu kılmaktadır.

Yönetmelik ve zorunlu standartlar yol gösteriyor 

Ülkemizde test ve bakım çalışmaları yürürlükte olan TS EN 15004-1 ve TSE CEN/TS 54-14 standartları çerçevesinde yürütülmektedir. TS EN 15004-1 standardı sistemlerin mekanik kısımlarının bakım prosedürlerini içerirken TSE CEN/TS 54-14 ise mekanik kısımla entegre olarak çalışan ve yangın durumunda sistemi otomatik olarak devreye sokan algılama ve kontrol sistemlerinin bakım prosedürlerini belirlemektedir.

Hem mekanik hem de algılama ve kontrol sistemlerinin test ve bakımları standartlarda günlük, aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık çalışmalar halinde listelenmiş durumdadır. Günlük ve aylık kontroller eğitimli tesis personeli tarafından gerçekleştirilebilecek düzeydeki çalışmalar olarak tarif edilirken diğer kontrollerin konusunda uzman olan kuruluşlar tarafından yapılması öngörülmektedir. 

Yıllık testler ve kontroller yetkin ve deneyimli firmalara yaptırılmalı

Periyodik test ve bakımları gerçekleştirecek kuruluşun, sistemi, tasarım kriterleri, yapısal faktörler ve güncel standartlar çerçevesinde ele alabilecek yetkinlikte olması beklenmelidir. Diğer yandan periyodik test ve bakımlar tesiste durma sürelerinin oluşacağı anlamına geldiğinden, bu çalışmaları mümkün olduğunca hızlı ve düşük masraflı gerçekleştirebilecek bir kuruluş ile çalışmak mülk sahipleri için tercih sebebi olabilmektedir.

Bir sonraki yazımızda mekanik ve kontrol aksam bakımlarının nasıl yapılması gerektiğini ve en güncel teknolojiler ile bakımların nasıl daha güvenilir ve hızlı gerçekleştirildiklerini ele alacağız.