aveka@aveka.com.tr
0 212 320 32 20
Bayi Girişi

Hatalı Yangın Alarmları Önlemek

Yangın Alarm Sistemlerinde Yanlış Alarmlar Nasıl Önlenir?

Yangın alarm sistemlerin bir numaralı düşmanı yanlış alarmlardır. Servis ve bakımları düzenli yapılan bir yangın alarm sisteminde bile yanlış alarmlara rastlamak mümkündür. Bunun sebebi sistemin kalitesi veya bakımın düzeniyle alakalı olmayabilir. Özellikle projelendirme sırasında yanlış cihaz seçimi veya sistem kurulduktan sonra ortamda yapılan değişiklikler yanlış alarmları tetikleyebilir. Yanlış alarmlar hemen hemen her işletme için çıkılmaz bir döngü oluşturur. Bu döngünün sonunda sistemin kısmen devre dışı bırakılması veya tamamen kapatılmasıyla sonuçlanır.

Özellikle endüstriyel tesisler veya havalimanları gibi büyük yüz ölçümüne sahip tesislerde yanlış alarmları izlemek ve müdahale etmek oldukça zordur.  Bunun nedenini anlamak için önce bir alarm durumunda tam olarak ne yapmamız gerektiğini bilmek gerekmektedir. Yangın kontrol paneline düşen bir alarmı doğru kabul edip hemen tüm sirenleri ve tahliye senaryolarını aktive etmek çok doğru değildir. Bir alarm durumunda yapılması gerekenleri maddeler halinde aşağıda belirtiyorum.

Alarm yerinin bilgisinin kontrol paneli veya grafik ekran üzerinde doğru okunup teşhis edilmesi. Zaten bu yüzden günümüzde konvansiyonel sistemlerden ziyade nokta tespiti yapan adresli sistemler tercih edilmektedir. Güvenlik görevlisinin hemen amirleriyle iletişime geçip alarm gelen noktaya doğru yola çıkması ama bu süre zarfında yangın durumunu onaylamadığından paneli alarma geçirmemesi gerekmektedir. Olay yerine giden güvenlik görevlisi eğer bir yangın durumu gördüyse en yakın kontrol veya tekrarlama panelinden alarm vermesi. Eğer yakınlarda bir panel yok ise güvenlik odasındaki arkadaşıyla irtibata geçip ona alarm durumuna geçmesini belirtmesi Eğer hatalı alarm tespit ettiyse yangın olmadığından emin olduktan sonra alarm durumuna son vermesi ve hataya neden olan etkenleri hemen amirlerine raporlaması gerekmektedir.

Bu zincirleme süreç eğer hatalı alarmlar yüzünden günde 3 defa tekrarlanıyorsa güvenlik görevlileri bir süre sonra gelen alarmların hepsini hatalı alarm kabul edip kontrol için olay yerine intikal etmeyecektir. Hatta bir süre sonra gelen ön alarm yoğunluğundan bunalıp sistemi devre dışı bile bırakabilirler. İşte bizim yangın alarm sistemlerinde karşılaşmak istediğimiz en kötü senaryoda budur. Çalıştığını düşündüğünüz ve kendinizi güvende hissettiğiniz ama aslında kapatılmış ve atıl duruma alınmış bir sistem yanlış alarmlara birçok etken sebep olabilir. Bunların başında toz, kir, buhar, kimyasal maddeler, yanlış ısı artışları gelmektedir. Peki duman algılaması yapan bir cihazla korumaya aldığımız alanda buhar çıkartan bir cihaz varsa ne yapacağız? Hava çekmeli duman dedektörü ile filtre bile kullansak buhar yoğunluğuyla orantılı olarak yanlış alarm alma riskimiz yüksektir. Bu tür durumlarda en etkili algılama yöntemi insan gözüdür. Etrafa bol miktarda yangın ihbar butonu ve siren koymak çözümlerin bir tanesidir. Ama özellikle 24 saat çalışmayan veya çalışma yoğunluğu değişkenlik gösteren yerlerde göz teması ile yangın alarm doğrulamanın en kolay ve maliyetsiz yöntemi güvenlik kamerası entegrasyonudur.

Gelişen teknolojileri ve her geçen gün daha rekabetçi hale gelmeleriyle güvenlik kameraları artık bir lüksten fazla zorunluluktur. Analiz özelliklerinin artmasıyla beraber güvenlik dışında müşteri davranışlarını anlamak için ticari nedenlerle de kullanılmaktadırlar. Özellikle entegrasyon eğiliminin tek marka bütünlüğünden çıkıp farklı markalı sistemler arasında haberleşme yönünde ilerlemesi kullanıcılara büyük avantajlar sunmaktadır. Saha dağınık şekilde bulunan kamera sistemini değiştirmeden sadece merkezi ekipmanı yenileyerek kamera ve yangın alarm sistemlerini entegre etmek mümkündür.

Bu Çözüm İçin Ürün Tedarik Edebileceğiniz Markalar