Endüstriyel Tesisler ve Depolar için Yangın Algılama Çözümleri

Endüstriyel Tesisler ve Depolar için Yangın Algılama Çözümleri

 Endüstriyel Tesisler ve Depolar barındırdıkları hammadde, elektronik ve mekanik cihazlar yüzünden yangın riski en yüksek olan tesislerin başında gelirler. Yanıcı ve parlayıcı maddelerin yüksek elektrik tüketen cihazlar ile bir araya gelmesi sonucu büyük yangın riskleri barındırmaktadır. Üretim tesislerinde havada yoğun şekilde bulunan patlayıcı gaz ve tozlar en ufak bir kıvılcımla bile oluşacak yangın risklerini oluşturmaktadır. Sahada yayılmış şekilde bulunan üretim makinaları, sigorta ve otomasyon panoları yüksek enerjiye ihtiyaç duyan elektrikli cihazlardır. Elektrik bağlantılarında oluşabilecek en ufak bir ark büyük yangınların başlamasına sebep olabilir. Ayrıca yine yüksek elektrik enerjisi ile çalışsan üretim platformlarındaki elektronik devreler fazla ısınmaya yönelik yangın riskleri taşımaktadır.

 Depolar ise genellikle yüksek tavanlı ve son mamullerin sık düzende istiflendiği geniş alanlardır. Özellikle bitmiş ürünleri saklamak için kullanılan palet, plastik poşet ve koliler yanmaya uygun ürünlerdir. Kuru madde saklanan depolarda yangınlar yavaş ve içten içe yanma şeklinde başlar. Fakat yan yana istiflenmiş birçok yanıcı madde bulunduğu için hızlı büyüyüp çabuk yayılırlar. Bu nedenle depolarda erken yangın algılama çok kritiktir. Patlayıcı gaz ve sıvıların saklandığı tesisler de ise ATEX onaylı Patlamaya Karşı Tehlikeli Ortamlar için üretilmiş özel algılama cihazları kullanılması zorunludur.

Endüstriyel tesisler ve depolarda en büyük yangın riskini yanlış alarmlar ve ilgisizlik oluşturur. Özellikle toz ve kirin yoğun olduğu tesislerde yanlış alarmlar kullanıcının yangın alarm sistemine karşı olan güvenini kırar ve alarm kontrollerini azaltır. Devamlı hatalı alarm veren bir yangın alarm sisteminde alarm gelen bölgeye yapılan kontroller azalır ve gerçek bir alarm durumunda kontrol edilmeyebilir. Endüstriyel tesislerde algılama dışında oluşabilecek hatalı alarmlara yönelik de algılama cihazları kullanılmalıdır.

 Yüksek tavanlı ve geniş alana yayılmış hacimlerde standart algılama cihazlarını kullanmak hem yetersiz hem de yüksek maliyetlidir. Yüksek tavanlar duman veya ısının algılama cihazına ulaşma süresini uzatırken geç algılama yapılmasına neden olur. Özellikle yüksek sıcaklıkta bulunan bölgelerde çatının güneş ışınlarına maruz kalmasıyla tavanda bir yastıklama etkisi oluşur. Yastıklama etkisi bir basınç alanı yaratarak dumanın tavanda bulunan standart algılama cihazlarına ulaşmasını engeller ve sistem alarm durumuna geçemez. Ayrıca yoğun hava akışı bulunan yerlerde duman dikey yönde ilerleme yerine hava akışı ile yatay yönde algılama cihazlarının olmadığı noktalara doğru ilerleyebilir.

Petrokimya, LPG dolum tesisleri, Petrol ve Gaz tesisleri gibi riskli tesislerde mutlaka Patlamaya Karşı Tehlikeli Ortamlar için geliştirilmiş, ATEX ve SIL onayları mevcut ürünler kullanılmalıdır. HAZOP ile Zon sınıfları belirlenmiş alanlara uygun ürünler tercih edilip mutlaka ATEX onayı istenmelidir. Operasyonun kritik olduğu bölgelerde ise ATEX onayı yanında mutlaka SIL onaylı ürünler de tercih edilmelidir. 

Bilgitay ÇELİK 

Satış ve Pazarlama Müdürü