aveka@aveka.com.tr
0 212 320 32 20
Bayi Girişi

Endüstriyel Tesisler

Endüstriyel Tesisler ve Depolar Yangın için Neden Risklidir ?

Endüstriyel Tesisler ve Depolar barındırdıkları hammadde, elektronik ve mekanik cihazlar yüzünden yangın riski en yüksek olan tesislerin başında gelirler. Yanıcı ve parlayıcı maddelerin yüksek elektrik tüketen cihazlar ile bir araya gelmesi sonucu büyük yangın riskleri barındırmaktadır. Üretim tesislerinde havada yoğun şekilde bulunan patlayıcı gaz ve tozlar en ufak bir kıvılcımla bile oluşacak yangın risklerini oluşturmaktadır. Sahada yayılmış şekilde bulunan üretim makinaları, sigorta ve otomasyon panoları yüksek enerjiye ihtiyaç duyan elektrikli cihazlardır. Elektrik bağlantılarında oluşabilecek en ufak bir ark büyük yangınların başlamasına sebep olabilir. Ayrıca yine yüksek elektrik enerjisi ile çalışsan üretim platformlarındaki elektronik devreler fazla ısınmaya yönelik yangın riskleri taşımaktadır.

Depolar ise genellikle yüksek tavanlı ve son mamullerin sık düzende istiflendiği geniş alanlardır. Özellikle bitmiş ürünleri saklamak için kullanılan palet, plastik poşet ve koliler yanmaya uygun ürünlerdir. Kuru madde saklanan depolarda yangınlar yavaş ve içten içe yanma şeklinde başlar. Fakat yan yana istiflenmiş birçok yanıcı madde bulunduğu için hızlı büyüyüp çabuk yayılırlar. Bu nedenle depolarda erken yangın algılama çok kritiktir. Patlayıcı gaz ve sıvıların saklandığı tesisler de ise ATEX onaylı Patlama Tehlikesi Bulunan Ortamlar için üretilmiş özel algılama cihazları kullanılması zorunludur.

Endüstriyel Tesisler ve Depolarda Hatalı Alarmlar Nasıl Oluşur ?

Endüstriyel tesisler ve depolarda en büyük yangın riskini yanlış alarmlar ve ilgisizlik oluşturur. Özellikle toz ve kirin yoğun olduğu tesislerde yanlış alarmlar kullanıcının yangın alarm sistemine karşı olan güvenini kırar ve alarm kontrollerini azaltır. Devamlı hatalı alarm veren bir yangın alarm sisteminde alarm gelen bölgeye yapılan kontroller azalır ve gerçek bir alarm durumunda kontrol edilmeyebilir. Endüstriyel tesislerde algılama dışında oluşabilecek hatalı alarmlara yönelik de algılama cihazları kullanılmalıdır.

Endüstriyel Tesisler ve Depolardaki Yangın Algılama Zorlukları Nelerdir ?

Yüksek tavanlı ve geniş alana yayılmış hacimlerde standart algılama cihazlarını kullanmak hem yetersiz hem de yüksek maliyetlidir. Yüksek tavanlar duman veya ısının algılama cihazına ulaşma süresini uzatırken geç algılama yapılmasına neden olur. Özellikle yüksek sıcaklıkta bulunan bölgelerde çatının güneş ışınlarına maruz kalmasıyla tavanda bir yastıklama etkisi oluşur. Yastıklama etkisi bir basınç alanı yaratarak dumanın tavanda bulunan standart algılama cihazlarına ulaşmasını engeller ve sistem alarm durumuna geçemez. Ayrıca yoğun hava akışı bulunan yerlerde duman dikey yönde ilerleme yerine hava akışı ile yatay yönde algılama cihazlarının olmadığı noktalara doğru ilerleyebilir.

Petrokimya, LPG dolum tesisleri, Petrol ve Gaz tesisleri gibi riskli tesislerde mutlaka Patlama Tehlikesi Bulunan Ortamlar için geliştirilmiş, ATEX ve SIL onayları mevcut ürünler kullanılmalıdır. HAZOP ile Zon sınıfları belirlenmiş alanlara uygun ürünler tercih edilip mutlaka ATEX onayı istenmelidir. Operasyonun kritik olduğu bölgelerde ise ATEX onayı yanında mutlaka SIL onaylı dürünler de tercih edilmelidir.

Tesislerde doğru ve sürekli yangın algılamanın en önemli noktası periyodik bakımlardır. Periyodik bakımlar marka bağımsız her sistem ve ürüne yapılması gereken ve EN54-14 standartlarına göre zorunlu kontrollerdir. Bu kontrollerin profesyonel ekipler tarafından ve onaylı ürünler kullanarak yapılması gerekmektedir. Bir yangın algılama ve kontrol siteminin düzenli bir şekilde normlara uygun çalışması isteniyorsa mutlaka yıllık bakımlarının standartların belirttiği şekilde yapılması gerekmektedir.

Tesislerde Algılama ve Kontrol Sistemleri Süreci Nasıl Olmalıdır ?
  1. Keşif, Ürün Seçimi ve Demo
  2. Projelendirme
  3. Zayıf Akım Sistemlerine Uygun Tesisat
  4. Onaylı Ürün Montajı
  5. Doğru Senaryoların Uygulanması
  6. Devreye Alma ve Test
  7. Periyodik Bakım
Tesislerde Hatasız Yangın Algılama ve Kontrol Sistemleri Kullanılmazsa Ne Olur?
  • Can kayıpları veya ciddi yaralanmalar yaşanabilir.
  • Tesis dolayısıyla yatırım tamamen veya kısmen zarar görebilir.
  • Depolarda bulunan stok ürünler satılamaz hale gelebilir.
  • Yüksek maliyetli makine ve üretim ekipmanları zarar görebilir.
  • Üretim tamamen veya sık sık durabilir.
  • Satın alma yapılamayacağından tedarikçiler ile ilişkiler bozulabilir.
  • Yapılan anlaşmalara uyulamayacağından büyük maddi cezalara ödenebilir. -Tesis sahibi ve çalışanlar işsiz kalabilir.
  • Marka değeri zarar görebilir.
AVEKA’nın Sunduğu Çözümler
  • Profesyonel ekipler ile yerinde keşif
  • Demo cihazların olay hafızası incelemesi ile sorun tespiti Çözüm oluşturma
  • Özel cihazlar için projelendirme ve simülasyon hizmeti
  • EN54, ATEX ve SIL onaylı ürünler
  • En zorlu tesisler için bile uçtan uca çözümler
  • Ücretsiz devreye alma eğitimleri ve teknik yeterlilik sertifikasyonu
  • Telefonla ve uzaktan bağlantı
  • Gerekirse ücretli yerinde destek
  • Periyodik bakım için onaylı ürünler
  • Türkiye genelinde Yetkili Servis ağı
  • Ürün ve sistem bazında referans listesi
Bu Çözüm İçin Ürün Tedarik Edebileceğiniz Markalar